Choď na obsah Choď na menu
 

 

"Mier je len krátka pauza medzi vojnami"

 

     Tento hrozivo pravdivý výrok vyplýva z geneticky zakódovaných vlastností človeka riešiť menšie či väčšie problémy a konflikty, alebo dávať najavo nesúhlas, pasívnym alebo aktívnym odporom, demonštráciami, bitkou, bojom, občianskymi nepokojmi až vojnovými konfliktmi. Aj napriek tomu, že väčšina sveta sa považuje za civilizovanú, len niekoľko desiatok rokov uplynulo od posledného globálneho vojnového šialenstva. V porovnaní s celkovým časom, ktorý ľudstvo osídľuje modrú planétu, je to zúfalo krátky okamih. Ťažko povedať, či by sa v dejinách ľudského rodu našiel krátky časový úsek, počas ktorého sa na celej Zemi nebojovalo. Aj počas mieru ako ho poznáme v Európe sa na iných kontinentoch a niekedy aj celkom blízko, nás bojovalo a stále bojuje. Keď nie štáty či kmene medzi sebou, tak občania s vládnymi ozbrojenými zložkami. 

     S tým ale my nič neurobíme, môžeme sa len všemožne snažiť udržať mier tuná doma. V neposlednom rade tomu pomáhajú aj kluby vojenskej histórie, ktoré jednej časti najmä mladšieho obyvateľstva prezentujú to, čo by sme nikdy nechceli poznať ako skutočnosť na vlastnej koži. Druhej časti, tej menšej a zaujímajúcej sa o vojenskú históriu, dajú možnosť odreagovať sa a ukázať zakorenené črty bojovníka. Okrem takýchto vojenských hier podľa historickej predlohy sa členovia KVH zaujímajú o veci s tým súvisiace, ako sú zbrane, výstroj a vojenská technika.  

     Kto teda sme ? 

     Priaznivci vojenskej histórie Slovenska a bývalí členovia Klubu vojenskej histórie Zobor, ktorí dobrovoľne a na vlastnú žiadosť z tohoto občianskeho združenia vystúpili. Založili sme Klub vojenskej histórie Tyrnau, do ktorého sa následne prihlásili bývalí členovia KVH Slovensko, KVH Dukliansky priesmyk, KVH Starý Tekov a KVH Levice-Vetorovci. Na tejto webstránke prezentujeme našu činnosť, ktorá nie je v žiadnom smere v rozpore s platnou legislatívou Slovenskej republiky. Tak ako do teraz, tak i naďalej tu nebudeme zverejňovať svoje skutočné mená. Kto bude mať záujem o akúkoľvek spoluprácu s nami, ten sa ich skôr či neskôr dozvie.

Čím sa zaoberáme ? 

     Najmä rekonštrukciami druhovojnových udalosti na území Slovenska tzv. reenactingom alebo reenactmentom. V spolupráci s inými klubmi vojenskej histórie a klubmi zaoberajúcimi sa historickými vojenskými vozidlami zo Slovenska a okolitých krajín zabezpečujeme pre obce, mestá a organizácie bojové ukážky za skutočné náklady bez nároku na finančnú odmenu.

     Ďalej sa zaoberáme zberateľstvom militárií, vojenských artefaktov a insignií. Navštevujeme vojenské a technické múzeá, výstavy, military burzy, pietne miesta, ako i iné miesta významné z vojensko-historického hľadiska resp. súvisiace s vojenskou históriou nielen územia Slovenska.

      Pre potencionálnych záujemcov o členstvo: 

     Do svojich radov príjmame nadšencov zaujímajúcich sa o vojenskú históriu (nehľadajte u nás žiadnu ideológiu). Predpokladom pre vstup do klubu vojenskej histórie, je okrem podmienok uvedených v stanovách, aj ochota obetovať časť svojho voľného času a finančných prostriedkov. Čo sa týka výstroje, nie je podmienkou vlastniť iba uniformu a výstroj nemeckého vojaka. Ak sa nájde vystrojený "vojak" s patričnými znalosťami o skutočnej jednotke, za ktorej člena sa považuje, zvážime reenactovanie aj inej jednotky pôsobiacej počas II. svetovej vojny na území Slovenska. 

     Takže do úvahy pripadá aj vojak armády Slovenského štátu, vojaci Červenej armády, Maďarskej armády, Rumunskej armády, ako i žándári či četníci Slovenského štátu a príslušníci Finančnej stráže. Záujem máme aj o Hlinkovu gardu či Hitlerjugend. Vopred však upozorňujeme, že nie všetky spomínané jednotky sa dajú využiť pri rekonštrukciách konkrétnych udalostí. Ak by sa aj niekto s takouto výstrojou v budúcnosti stal členom nášho KVH, nie je zaručené, že by sa zúčastňoval všetkých akcií.

 

 Členovia KVHT:

►WH/MKH/partizán

Josef Krammel

►WH/W-SS/MKH/US Army/partizán/ZNB/ČSĽA/VMV

Theodor Dietrich

►WH/W-SS/MKH/partizán/Polizist

Martin Hoffman

MKH/WH/W-SS/partizán

Kurt Nowak                                                  

►WH/W-SS/partizán

Adam Touschek

►WH/W-SS/LW/SBM/MKH/RKKA/partizán/Kriegspharrer/ROA

Ludwig Hannsel

►WH/W-SS/MKH/partizán

Markus Rott

►WH/W-SS/MKH/Scharfschütze/partizán/Srpski Četnik

Johannes Brandt

►WH

Max Manner

►NH-Helferin/SS-Helferin/La Brigata Nera "Aldo Resega"

Lorah Heydrich

►WH/W-SS/Sanitätsdienst/partizán

Siegfried Knappe

►WH

Thomas Schlossman

►WH/W-SS/SBM/RKKA

Bruno Schwarz

►WH/W-SS/MKH/RKKA/partizán

Alexander Gruber 

WH/W-SS

Anton Müller

►WH/W-SS/Sanitätsdienst/partizán/ČSĽA

Sebastian Schneider

►WH/W-SS

Helmut Müller 

►NH-Helferin/SS-Helferin

Ilse Kruse 

►WH/W-SS/partizán/SBM/ČSĽA

Siegmar Dietrich 

 

Bývalí členovia:

Tamás Pénzes

Zoltán Bathó

Péter Kocsis

András Kerekes

István Tóth

Dávid Szalai

Gergely Lőrincz

Siegfried von Jusst

Erich Schmied

Heinrich Grubauer

Monika Schlossman

Petja Alekszieva Papadimitropulosz

Gergely Csóza

Ákos Borsó

Lars Unrau

Sofia Rheinmann

 

*****************************************************************************

 

 Referencie z tlače:

1. Castrum Novum - Týždenník občanov mesta Nové Zámky č. 11 z 25. marca 2011

2. Polícia - Noviny odborového zväzu polície v SR č. 6 z júna 2012

3. Új Szó - Najčítanejší denník v maďarskom jazyku na Slovensku z 21. marca 2014

4. MY Naše novosti - Týždenník č. 10 z 31. marca 2014

5. Castrum Novum - Týždenník občanov mesta Nové Zámky č. 13 z 3. apríla 2014

6. Naše novinky - Dvojtýždenník č. 5 z 10. apríla 2014 

7. Castrum Novum - Dvojtýždenník občanov mesta NZ č. 7 z 10. apríla 2017

8. Ľubovnianske noviny - Regionálny týždenník č. 18 z 10. mája 2017

9. Pravda - Denník č. XXVII/199 z 28. augusta 2017

10. Castrum Novum - Dvojtýždenník občanov mesta NZ č. 8 z 23. apríla 2018

11. Bojovník - Noviny antifašistov č. 2 z 8. februára 2023

12. V službách mieru - Modré prilby SR - kniha vydaná UN Veteran Slovakia o.z. v roku 2023

 

 

 

Obrázok